EidsfjordGjennom Hardangers rike bør du stoppe i fylkets tredje største kommune, Eidfjord. Du vet du er i Eidfjord når du har passert skiltet med kommunevåpenet som er prydet med et reinsdyrgevir i sølv mot blå bakgrunn, en illustrasjon som viser reinens betydning for næringsgrunnlaget til alle tider. Reiser du hit vinterstid, kan du støte på så mange som 10 000 villrein som overvintrer her. Området er yttergrense i nord for flere arter og huser Nordens største villreinbestand.

På en Norgesreise bør det være på menyen å kjøre gjennom Hardangerregionen. På din reise gjennom verdenskjente trakter kan du finne idylliske Eidsfjord beliggende mellom Hardangervidda i sør og Hardangerjøkulen i Nord. Det meste av arealet, så mye som ca. 90 %, ligger  høyere enn 900 meter over havet. Med en så fin plassering i storslagne Hardanger står opplevelsene i kø.

Kommunen dekker det meste av den nordlige delen av Hardangervidda. Under oppholdet her kan du betrakte fjorden som har gitt kommunen sitt navn, og du kan kjøre gjennom de bratte dalene Måbødalen, Hjølmodalen og Simadalen.

Ta mange stopp

Opplev det 7 km lange kulturhistoriske veimuseet på din ferd gjennom Måbødalen. Kjør den slyngete veien som er delvis sprengt inn i fjellet, og lær om dens viktighet for både øst og vest. De 21 informasjonstavlene du finner på rasteplassene, er en fin måte å øke kunnskapene om historiske Måbødalen i Eidfjord på.

Stopp ved øverste åpning av Måbøtunnelen og ta en av de mange turstiene i området til spektakulære Vøringsfossen. Nyt synet av Norges kanskje mest kjente fossefall, og fotografer naturfenomentet som har en total fallhøyde på 182 meter. Framtidige planer for Vøringsfossen vil kunne gi oss enda sikrere utsiktsposter ut mot fossefallet og et servicesenter med både souvenirbutikker, kafé og gode rasteplasser som er åpne også utenom høysesongen. Ta med deg astronomen professor Christopher Hansteens bok Reise-Erindringer fra 1859, og les om hans dramatiske opplevelse da han målte Vøringsfossens høyde ved hjelp av stein og kronometer.

Eidsfjord er et populært område for den aktive. Finn din favoritthytte ved det utviklede turstinettet der det i gamle dager var fedrift på markene fra tidlig om våren. Turiststiene her faller naturlig sammen med stiene der menneskene førte buskapen på beite.

Om du velger en privat hytte eller en av DNTs hytter, er du garantert en frodig opplevelse her i Ivo Caprinos rike. Ta en tur til Natursenteret i Eidfjord. Opplevelsessenteret er en yndet attraksjon med Ivo Caprinos supervideograf, utstillinger, akvarium og Den nordiske naturskolen.

Boalternativene er mange i Eidfjord. Kommunen har like mange gjestesenger som antall innbyggere. Velg blant frittstående hoteller eller franchise. Book rom hos Eidfjord Fjell & Fjord Hotell, eller hva med Quality Hotel & Resort Vøringfoss, Bergslien Turistheim, Vik pensjonat og hytter eller Kvamsdal Pensjonat? Ønsker dere en litt mer privat løsning, kan dere også leie en leilighet hos Bruheim Feriehus & Camping. Ønsker du å campe, har du også flere campingmuligheter som for eksempel Kjærtveit Camping.

Beliggende så tett på livet i Hardanger står mulighetene i kø mellom mystiske hardangerfjell. Start eventyret i Eidfjord og fortsett ferden videre i et helnorsk paradis.